Struny a píšťaly současně

5. 9. 2021 v 18:00
kostel Nanebevzetí Panny Marie
Vranov nad Dyjí

Světová premiéra skladby „Dozrávání“ od Antona Aslamase a skladby „…a světlo věčné ať mu svítí“ od skladatelky Michaely Pálky Plachké

Událost na Facebooku

Účinkující

  • na housle začínal hrát ve třídě prof. Vladimíra Krále od čtyř let. Ve čtrnácti letech se stal absolutním vítězem Soutěže ZUŠ v Trutnově. Po nástupu na Pražskou konzervatoř do třídy prof.Jaroslava Foltýna se stává absolutním vítězem soutěže Prague Junior Note a získává ocenění za nejlepší provedení skladby českého skladatele. V roce 2000 zvítězil v rozhlasové soutěži Concertino Praga, získal ocenění za nejlepší provedení povinné skladby a Cenu Zdenky Podhajské pro nejlepšího českého účastníka soutěže. O dva roky později se stává vítězem Soutěžní přehlídky konzervatoří v Teplicích. Své umění zdokonalil na mistrovskýh kurzech a mastreclass u profesorů Andrasze Kisse, Stephena Shipse, Semyona Jarosheviche, Charlese Avshariana, Bohumila Kotmela a Jana Talicha. Nahrává pro Český rozhlas a je pravidelně zván na festivaly v Čechách i v zahraničí ( Festival Bad Arolsen, Schlern International music festival, Jihočeský festival, Janáčkův máj, Talentinum Zlín, Hudební festival Ludwiga van Beethovena atd. . Od roku 2007 působí jako vedoucí druhých houslí SOČR a od 2008 jako primarius Epoque Quartet.

  • Po studiu na brněnské konzervatoři u prof. Bohumila Kotmela přestoupil na

    Pražskou konzervatoř do třídy prof. Pavla Kudeláska. Pod jeho vedením v roce 2005 absolvoval konzervatoř houslovým koncertem č. 1 Dmitrije Šostakoviče za doprovodu symfonického orchestru Pražské konzervatoře. V témže roce byl přijat na AMU v Praze do třídy doc. Jindřicha Pazdery. V letech 2008-11 studoval na International Menuhin Music Academy Gstaad ve Švýcarsku u maestro Alberto Lysyho a Liviu Prunaru. Během svých studii se zúčastnil nejrůznějších mistrovských kurzů (prof. Semion Jaroševič, Attila Falvay, Bogdan Zvoristeanu, Mihaela Martin, Philippe Graffin, Stanimir Todorov, Ettore Causa, Hagai Shaha a maestro Maxim Vengerov). Vystudoval dirigování na Konzervatoři Jaroslava Ježka ve třídě doc. Hynka Farkače.

    Mezi jeho úspěchy patří ceny získané na soutěžích v Interlakenu (Švycarsko, 2005), San Sebastianu (Španělsko, 2008), Schwerinu (Německo, 2010), Chamonix (Francie, 2011). Alexey Aslamas se aktivně věnuje komorní hře (2005-2009 – člen Kaprova kvarteta, 2008-2011 člen IMMA Quartet); od r. 2011 je primáriem Smyčcového kvarteta Pavla Bořkovce), 2020 zakladatelem a leaderem S.V.A. Trio.

    Paralelně praktikuje hru v nejrozmanitějších stylech od blues, přes funk až k psytrance a hip hop (spolupráce s kapelami Cradle of Filth, Acute Dose, producenty DJ, Opia, Sirian). Jako aranžér spolupracuje s Epoque Quartet, MIB Quartet, Apollon Quartet, Michalem Pavlíčkem, Monikou Načevou, Darou Rollins, Dashou, Chuckem Wamsleym, Barborou Mochowou, aj.

    Je stálým dirigentem ve společnosti StarRecordings Production. Jako dirigent spolupracuje s Jasperem Blunkem (Performance Samples).

  • Kateřina Málková se narodila ve Znojmě. Své první hudební vzdělání získala na základní umělecké škole v Hrušovanech nad Jevišovkou. V roce 1998 nastoupila na konzervatoř v Brně do třídy prof. Petra Kolaře, kde v roce 2004 ukončila studium závěrečným koncertem v Besedním domě. V tomto roce byla přijata na Akademii múzických umění v Praze do třídy Doc. Jaroslava Tůmy. U něj úspěšně absolvovala bakalářským koncertem a v následujícím roce 2008 odjela na roční zahraniční stáž do Německa na Musikhochschule v Lübecku, kde studovala u Prof. Arvida Gasta. Zde vystoupila na několika koncertech např. v St. Jakobikirche, v Dómu atd. V roce 2010 ukončila studium magisterským koncertem na HAMU v rámci cyklu koncertů „Ti nejlepší“ se Severočeskou filharmonií Teplice varhanním koncertem F. Poulenca. V rámci školy účinkovala např. na Minifestivalu Kabeláče a Messiaena, na koncertech soudobé hudby katedry skladby atd. Během studií se zúčastnila řady mistrovských kurzů významných varhanních osobností, jako jsou např. Marie Claire Alain, Luigi Ferdinando Tagliavini, Andreas Schröder, Jon Laukvik, Martin Sander, Martin Schmeding, Slawomir Kaminski, Matthias Maierhoffer, Pier Damiano Perettia Gustav Leonhardt.

    V současné době se věnuje sólové hře, vystoupila na festivalech, např. na Mezinárodním hudebním festivalu Eduarda Nápravníka, Brněnském varhanním festivalu, Podblanickém podzimu, Štětském varhanním podzimu, Sukově hudebním Štiříně, Kláštery Český Krumlov aj. Na Slovensku hrála u příležitosti evropského varhanního festivalu v Kremnici. Kateřina Málková koncertovala v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Lotyšsku a Litvě. Spolupracuje s různými českými orchestry včetně ČNSO Český národní symfonický orchestr, Severočeská filharmonie, orchestr Atlantis, Collegium magistrorum Mikulov, nebo Filharmonie Bohuslava Martinů. Velmi aktivně se zabývá vzděláváním dětí v oblasti hudby, učí hru na klavír a varhany. S houslistkou Alexeyem Aslamasem vypracovala hudební přednášky pro ZŠ a ZUŠ, věnující se klasické hudbě a moderní současné hudbě. Vždy touží propagovat varhanní hudbu, proto uspořádala v létě 2016 a 2017 sérii koncertů v zámecké kapli v Lednici na Moravě a od roku 2016 pravidelně organizuje adventní a tříkrálové koncerty s pěveckým sborem a orchestrem na jižní Moravě. V roce 2020 vystoupila jako sólistka se Sedunum String Orchestra na koncertech ve Švýcarsku. Je zakladatelkou nově vzniklého mezinárodní hudebního festivalu „Silberbauerovo hudební Podyjí“ na jižní Moravě a Dolním Rakousku.

  • Narodil v Čeboksarech (Rusko) v r.1988. Pochází z hudební rodiny. V letech 2003 - 2009 studoval Konzervatoř Brno v oboru klavír pod vedením své matky prof. Inny Aslamasové, na Konzervatoři Brno studoval čtyři roky i jako skladatel u prof. Radomíra Ištvána. V letech 2007 – 2013 pak studoval AMU v Praze v oboru skladba pod vedením prof. Ivana Kurze. V letech 2009 – 2010 absolvoval studijní pobyt na Hochschule für Musik Carl Maria von Weber v Drážďanech.

    Získal řadu ocenění v soutěžích jako klavírista, skladatel i flétnista jak v komorních ansámblech, tak i sólově. Jeho skladby uvedla mj. Jihočeská komorní filharmonie, Plzeňská filharmonie či Český rozhlas Vltava v přímém přenosu. Spolupracuje s houslovým virtuózem Milanem Paľou, na jehož objednávku vytvořil skladbu pro nově vynalezený typ smyčcového nástroje Milanolo, či s flétnovým souborem TIKARI Flutes z Prahy na jehož objednávku zkomponoval skladbu „Pocta starým mistrům“ k příležitosti koncertu vítězů rozhlasové soutěže Concerto Bohemia v pražském Žofíně.

    Získal velkou korepetitorskou praxi jak během spolupráce s bratrem Alexejem, houslistou, tak i během spolupráce s významným českým barytonistou Filipem Bandžakem, který taktéž opakovaně uvedl jeho skladby na koncertech. Mezi jeho schopnosti také patří notografie (přepisování not na počítači) či aranžování skladeb pro různá nástrojová obsazení. Pravidelně spolupracuje s pražským nakladatelstvím Portál při vydání sborníků dětských písní. V r.2019 absolvoval Letní hudební akademii v Kroměříži v oboru korepetice pod vedením šéfkorepetitora ND v Praze Zdeňka Klaudy a přední české sopranistky Kateřiny Kněžíkové. Nyní působí jako korepetitor na Konzervatoři a VOŠ Jaroslava Ježka v Praze na muzikálovém oddělení a ZUŠ Adolfa Voborského v pražských Modřanech.

  • Michaela Pálka Plachká vystudovala skladbu na hudební fakultě AMU v Praze (2008) u Juraje Filase. Absolvovala studijní stáž na Universität für Musik und Darstellende Kunst ve Vídni u Germána Toro Peréze (2007). Získala také tříměsíční pracovní stáž francouzské hudební organizace SACEM v Paříži (2009/10). V roce 2018 obhájila doktorskou práci se zaměřením na Klangkunst a hraniční oblasti umění, ve kterých dochází k organickému propojování hudby či zvukové struktury a jiného druhu umění.
    Její skladby byly oceněny Cenou nadace Gideona Kleina, Austria Prize for composers či v soutěži Generace. Od roku 2006 je členkou skladatelského sdružení Konvergence.

    Je autorkou především instrumentální hudby a projektů spojujících více uměleckých oborů (pohyb, slovo, výtvarné objekty). Její skladby zazněly na evropských i amerických pódiích. Spolupracovala s mnohými hudebními soubory a tělesy (Chamber Orchestra of Europe, Orchestr BERG, Plzeňská filharmonie, Ostravská banda, Alexander Quartet, Ensemble Calliopée, Adapter Berlin, LUX Wien, Konvergence ad.).

    Věnuje se také literární tvorbě pro děti. Je autorkou CD pohádek a písniček O skřítkovi Bambulínovi (spoluautor Tomáš Pálka) a německého projektu pro děti Bommelin aus Märchenwald.

    Ve svých skladbách se nechává inspirovat literaturou i výtvarným uměním. Nejvýraznější inspirací jsou jí ale lidé z masa a kostí, jejich příběhy, myšlenky a prožitky. Různé životní paradoxy a kontrasty se přetavují do hudební formy, specifické pro každou skladbu.

    Zajímavým obohacením pro její tvorbu je v poslední době také práce s lidmi, s energií, vnímání různých dimenzí světa a bytí a cyklická povaha života.

Vstupné

vstupné dobrovolné

Program

Jean-Marie Leclair
(1697–1764)
Sonáta pro 2 housle e moll op. 3 č. 5
Allegro ma poco - Gavotta grazioso – Presto
Johann Sebastian Bach
(1684–1750)
3 dvouhlasé invence (BWV 773, 785, 776)
Johann Jacob Froberger
(1616–1667)
Toccata VI „Da sonarsi alla Levatione“
Anton Aslamas
(*1988)
„Dozrávání“ pro dvoje housle a varhany
světová premiéra
Sergej Prokofjev
(1891–1953)
Sonáta pro dvoje housle op. 56 Andante cantabile – Allegro – Commodo (quasi Allegretto) – Allegro con brio
Johann Pachelbel
(1653–1706)
Toccata in C
Johann Pachelbel
(1653–1706)
Chaconne in f
Michaela Pálka Plachká
(*1981)
„…a světlo věčné ať mu svítí“
světová premiéra
foto Dita Dvořáková

Místo

Kostel Nanebevzetí Panny Marie je farní kostel v římskokatolické farnosti Vranov nad Dyjí, nachází se v centru městyse Vranov nad Dyjí. Je pozdně románskou stavbou později přestavěnou do gotického slohu. Kostel je v rámci areálu kostela Nanebevzetí Panny Marie s farou chráněn jako kulturní památka České republiky. Kostel byl postaven v první polovině 13. století a později byl nadále rozšiřován, kostel ve své původní podobě byl v roce 1645 vydrancován Švédy a zůstaly z něj pouze základy, které jsou uchovány v základech zdí současného kostela. Kostel byl nově vystavěn v roce 1685 za podpory šlechtického rodu Althannů, tento rod podporoval kostel i v dalších letech. Mimo jiné hraběnka Marie Anna Althannová darovala kostelu oltářní obraz Panny Marie.Kolem roku 1700 byla kostelní loď zaklenuta, kolem roku 1720 byla stržena původní věž a v roce 1720 byla postavena nová zděná věž. V roce 1767 byla opravena střecha a v roce 1778 byl zaklenut chór. Mezi lety 1781 a 1782 byla opravena hřbitovní zeď a o rok později byl postaven domek hlídače, který byl po roce 1800 přestavěn na kostnici - nicméně byl brzy zbořen. Ve třicátých letech 20. století pak byl kostel opraven, mezi lety 1933 a 1934 bylo opraveno okolí kostela a v roce 1936 byl opraven interiér. v roce 1957 byly do kostela instalována naftová kamna, v roce 1958 byl kostel vymalován a v roce 1968 a 1969 byla postupně rekonstruována střecha sakristie a kněžiště. V roce 1986 pak střecha kostela byla opravena opět.

Zpět na všechny koncerty