Rok české hudby

21. 9. 2024 v 16:00
Open air - Jevišovická přehrada, Kemp Veselka
Jevišovice

Událost na Facebooku

Účinkující

  • Vystudovala zpěv na brněnské konzervatoři a na Janáčkově akademii múzických umění v Brně, kde od roku 2022 působí jako odborná asistentka na Katedře zpěvu Hudební fakulty. Je laureátkou mnoha mezinárodních pěveckých soutěží, z nichž jmenujme například Mezinárodní pěveckou soutěž Antonína Dvořáka v Karlových Varech, Mezinárodní pěveckou soutěž Ferruccia Tagliaviniho v rakouském Deutschlandsbergu, Soutěž Nadace Bohuslava Martinů, aj. Během svých studií ztvárnila v Komorní opeře JAMU mnoho krásných operních rolí: Mirandolina (B. Martinů – Mirandolina), hraběnka Almaviva (W. A. Mozart – Figarova svatba), První dáma (W. A. Mozart – Kouzelná flétna), aj. Účastnila se mistrovských kurzů u Amelie Felle, Kateřiny Beranové, Heleny Kaupové, Michaila Lanskoie, Thomase Steinhöffela, Deividase Staponkuse a Ireny Sylyi. V prosinci roku 2017 se představila jako První dáma v Mozartově Kouzelné flétně ve Stavovském divadle v Praze pod taktovkou Jaroslava Kyzlinka. Od roku 2019 je hostující sólistkou opery Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Na podzim 2023 ztvárnila roli Mařenky v dětské verzi Prodané nevěsty – Hurvínek prodává nevěstu, kterou uvádí Národní divadlo Brno v koprodukci s Divadlem Spejbla a Hurvínka. Na jaře 2024 debutovala na scéně Janáčkovy opery v opeře Rusalka v režii Davida Radoka. Vedle divadelního a pedagogického působení se věnuje také koncertní činnosti.
  • Sébastien Bagnoud diriguje orchestry ve Švýcarsku a v České republice již více než deset let. Je jedním ze zakladatelů profesionálního tělesa v Sionu (CH) v roce 2012, smyčcového orchestru Sedunum SSO a sdružení Opera Studio Praha (CZ) v roce 2016, které nedávno nastudovalo dvě kritikou ceněné inscenace, včetně komické opery Časoplet mladého českého skladatele Lukáše Sommera u příležitosti 100. výročí vzniku České republiky. V roce 2014 zorganizoval a řídil rezidenční orchestr na mezinárodním festivalu Les Sommets du Classique v Crans-Montaně (CH). Sébastien Bagnoud debutoval v roce 2014 v Lausanne v operní inscenaci Brittenovy opery The Turn of the Screw. V roce 2015 přijal na poslední chvíli nabídku zastupovat hudebního ředitele Opéra du Rhône ve Valais (CH) v inscenaci Rossiniho Viléma Tella v Martigny. Brzy poté byl jmenován dirigentem a v roce 2017 řídil operu Orfeus v podsvětí a v březnu 2020 bude spolupracovat na Lazebníku sevillském. V letech 2015 až 2017 byl také jmenován hudebním asistentem v opeře Divadla J. K. Tyla (CZ) v Plzni. Pravidelně dirigoval Čajkovského operu Oněgin a Weberovu operu Der Freischütz. V srpnu 2018 byl také asistentem maestra Johna Fioreho v inscenaci Carmen v Grand Théâtre v Ženevě. V sezoně 2019-2020 bude debutovat s Filharmonií Teplice (ČR) a v sezoně 2020-2021 s Národním divadlem Ostrava (ČR). Sébastien Bagnoud měl možnost spolupracovat s následujícími orchestry: Filharmonie Brno, Pražská komorní filharmonie PKF, Akademičtí komorní sólisté AKS Praha, Orchestr Opery du Rhône, Collegium Magistrorum Mikulov, Orchestr Opery Divadla J. K. Tyla v Plzni, Filharmonie Olomouc, Komorní orchestr VOC Valais a Orchestr Haute École de Musique v Lausanne. Zúčastnil se mnoha festivalů, například Festivalu zpěvů v Bejrútu v Libanonu, Festivalu v Sionu (CH), Festivalu klasiky v Crans-Montaně (CH), Dnů Bohuslava Martinů (CZ), Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena v Teplicích (CZ) a dalších. Sébastien Bagnoud získal odborný certifikát v oboru dirigování dechového souboru na konzervatoři ve Fribourgu, bakalářský a magisterský titul v oboru orchestrální dirigování na Haute École de Musique v Lausanne (HEMU), odborný diplom DAS v oboru orchestrální dirigování na Haute École de Musique v Bernu (HKB) a v roce 2018 dokončil druhý magisterský obor orchestrální a operní dirigování na Akademii múzických umění v Praze (HAMU). Nedávno získal Cenu Jurije Simonova ve finále mezinárodní dirigentské soutěže Audite v polské Radomi.
  • Je profesionální soubor, jehož členové spolupracují především s brněnskými orchestry. Vznikl v roce 2020 v rámci Silberbauerova hudebního festivalu Thayatal. Orchestr vystupuje i v dalších projektech pořádaných ředitelkou festivalu Kateřinou Málkovou. Šéfdirigentem orchestru je švýcarský dirigent Sébastien Thomas Bagnoud.

Vstupné

Vstupné dobrovolné

Program

Antonín Dvořák
(1841–1904)
Karneval, op. 92
koncertní ouvertura
Antonín Dvořák
(1841–1904)
árie Armidy "Za Štíhlou Gazelou"
z opery Armida
Antonín Dvořák
(1841–1904)
árie Rusalky "Ó marno, ó marno to je"
z opery Rusalka
Bedřich Smetana
(1824–1884)
árie Mařenky "Ten lásky sen"
z opery Prodaná nevěsta
Antonín Dvořák
(1841–1904)
Symfonie č. 9 e moll, op. 95
s podtitulem "Z Nového světa"

Místo

Jevišovická přehrada je nejstarší přehradní nádrž na Moravě. Byla vystavěna v letech 1894-97 na ochranu proti záplavám a jako zásobárna vody pro cukrovar v Hrušovanech nad Jevišovkou. Zděná hráz je vysoká 25,5 m a dlouhá 122 m, vodní plocha má rozlohu 14,5 ha. Vzhledem k době a způsobu výstavby se stala objektem středoevropského významu a byla vyhlášena technickou památkou. V současné době slouží vodní nádrž k rybolovu a rekreaci. Na severním i jižním břehu přehrady je kemp Veselka a na břehu menší pláž.

Zpět na všechny koncerty