Francouzské inspirace

9. 10. 2020 v 19:30
kostel P. Marie Ochranitelky
Groß-Enzersdorf

Na koncertě v rámci partnerského festivalu „Orgelfestwoche Groß-Enzersdorf“ se představí vynikající houslista a koncertní mistr FOK Roman Patočka a Lukáš Polák spolu s všestrannou varhanicí Kateřinou Málkovou. Zazní díla od stěžejních autorů francouzské pozdně romantické hudby.

Koncert se koná v rámci česko-rakouského mezinárodního hudebního festivalu „Silberbauerovo hudební Podyjí“, který si bere za své jméno znojemského barokního stavitele varhan, který působil v oblasti Podyjí/Thayatal a přispívá k znovuobjevení jeho jména širší veřejnosti jak na Jižní Moravě, tak v Dolním Rakousku a rakouského festivalu „Orgelfestwoche Groß-Enzersdorf“.

Účinkující

  • Lukáš Polák (CZ) – violoncello
  • Kateřina Málková se narodila ve Znojmě. Své první hudební vzdělání získala na základní umělecké škole v Hrušovanech nad Jevišovkou. V roce 1998 nastoupila na konzervatoř v Brně do třídy prof. Petra Kolaře, kde v roce 2004 ukončila studium závěrečným koncertem v Besedním domě. V tomto roce byla přijata na Akademii múzických umění v Praze do třídy Doc. Jaroslava Tůmy. U něj úspěšně absolvovala bakalářským koncertem a v následujícím roce 2008 odjela na roční zahraniční stáž do Německa na Musikhochschule v Lübecku, kde studovala u Prof. Arvida Gasta. Zde vystoupila na několika koncertech např. v St. Jakobikirche, v Dómu atd. V roce 2010 ukončila studium magisterským koncertem na HAMU v rámci cyklu koncertů „Ti nejlepší“ se Severočeskou filharmonií Teplice varhanním koncertem F. Poulenca. V rámci školy účinkovala např. na Minifestivalu Kabeláče a Messiaena, na koncertech soudobé hudby katedry skladby atd.

    Během studií se zúčastnila řady mistrovských kurzů významných varhanních osobností, jako jsou např. Marie Claire Alain, Luigi Ferdinando Tagliavini, Andreas Schröder, Jon Laukvik, Martin Sander, Martin Schmeding, Slawomir Kaminski, Matthias Maierhoffer, Pier Damiano Perettia Gustav Leonhardt.

    V současné době se věnuje sólové hře, vystoupila na festivalech, např. na Mezinárodním hudebním festivalu Eduarda Nápravníka, Podblanickém podzimu, Štětském varhanním podzimu, Sukově hudebním Štiříně aj. Na Slovensku hrála u příležitosti evropského varhanního festivalu v Kremnici. Kateřina Málková koncertovala v Německu, Lotyšsku a Litvě. Spolupracuje s různými českými orchestry včetně ČNSO Český národní symfonický orchestr, Severočeská filharmonie, orchestr Atlantis, Collegium magistrorum Mikulov, nebo Filharmonie Bohuslava Martinů. Velmi aktivně se zabývá vzděláváním dětí v oblasti hudby, učí hru na klavír a varhany. S houslistkou Alexeyem Aslamasem vypracovala hudební přednášky pro ZŠ a ZUŠ, věnující se klasické hudbě a moderní současné hudbě. Vždy touží propagovat varhanní hudbu, proto uspořádala v létě 2016 a 2017 sérii koncertů v zámecké kapli v Lednici na Moravě a od roku 2016 pravidelně organizuje adventní a tříkrálové koncerty s pěveckým sborem a orchestrem na jižní Moravě. V roce 2020 vystoupila jako sólistka se Sedunum String Orchestra na koncertech ve Švýcarsku, je zakladatelkou nově vzniklého mezinárodní hudebního festivalu „Silberbauerovo hudební Podyjí“ na jižní Moravě a Dolním Rakousku.

    www.katerinamalkova.com

Program

G. Pierné
(1863–1937)
Trois pièces op. 29 : I. Prélude
J. Langlais
(1907–1991)
5 pièces op. 180
M. Dupré
(1886–1971)
Sonata op. 60 pour violoncelle et orgue: I. Allegro marcato
L. Vierne
(1870–1937)
Suite no. 2 op. 53 : V. Clair de lune
M. Ravel
(1875–1937)
Sonata pour violon et violoncelle: I. Allegro
E. Ysaÿe
(1858–1931)
Sonata no. 2: II. Malinconia, III. Dance des ombres
O. Messiaen
(1908–1992)
Louange à l’Éternité de Jésus (tiré du quatuor pour «la Fin du Temps»)
J. G. Rheinberger
(1939–1901)
Suite op. 149: I. Con moto
C. Franck
(1822–1890)
Chorale no. 3 a moll
Zpět na všechny koncerty