Čtyřlístek

27. 9. 2020 v 17:00
kostel sv. Martina
Göllersdorf

Na koncertě v rámci festivalu „Silberbauerovo hudební Podyjí“ vystoupí pražské dechové trio „Trifogli“ spolu s varhaníkem z baziliky sv. Petra a Pavla na Vyšehradě.

Koncert se koná v rámci česko-rakouského mezinárodního hudebního festivalu „Silberbauerovo hudební Podyjí, který si bere za své jméno znojemského barokního stavitele varhan, jež působil v oblasti Podyjí/Thayatal a přispívá k znovuobjevení jeho jména širší veřejnosti jak na Jižní Moravě, tak v Dolním Rakousku.

Trifoglio neboli „Trojlístek“ vzniklo na půdě Hudební fakulty Akademie múzických umění v Praze. První ocenění získal soubor na kurzech ISA-Internationale Sommerakademie Prag-Wien-Budapest v Payerbachu v srpnu 2013 a tím byla 1. cena za provedení skladby K. Slavického v soutěži skladeb 20. století pro komorní dechové soubory. V témže roce trio navázalo úspěchem ve Vidnavě, kde na soutěži Karla Ditterse z Dittersdorfu obdrželo 1. cenu, titul laureáta a absolutního vítěze celé soutěže. Do škály úspěchů si soubor také připsal 3. cenu na mezinárodní soutěži komorních souborů v italské Chieri. V současné době spolupracuje Trifoglio s fagotistou Janem Hudečkem, který patří mezi nejžádanější interprety mladé generace.

Událost na Facebooku

Účinkující

  • Jana Černohouzová pochází z Olomouce. V roce 2018 úspěšně ukončila doktorandské studium na HAMU. Během studií obdržela několik ocenění. V roce 2015 získala Čestné uznání na mezinárodní soutěži Pražského jara. Tomu předcházely také další úspěchy - 1. cena soutěže 2. viennese School, 1. cena v soutěži Viktora Kalabise v Rakousku, stipendium YAMAHA aj. Od roku 2011 je členkou dívčího klarinetového kvarteta Cantarina Clarinete. Od roku 2013 působí také v Triu Clavio, se kterým získala 1. cenu v kategorii komorních souborů na mezinárodní soutěži v Padově (Concorso Internazionale di esecuzione musicale „PREMIO CITTÁ DI PADOVA“). V rámci komorní i sólové hry se zabývá interpretací skladeb 20. a 21. století. Zaměřuje se především na skladby českých skladatelů. Od roku 2017 se věnuje práci s mladými interprety na Konzervatoři Teplice.

  • Fagotista Jan Hudeček pochází z muzikantské rodiny z Českých Budějovic. Je absolventem Akademie múzických umění v Praze ve třídě prof. Františka Hermana a prof. Jiřího Seidla. Již ve svých patnácti letech se stal absolutním vítězem všech kategorií v mezinárodní soutěži dechových nástrojů 15. Concorso Internazionale per Giovani Musicisti „Citta di Barletta“ v Itálii (věk do 30 let). V roce 2008 získal 1. cenu a titul laureáta ve 42. ročníku národní rozhlasové soutěže Concertino Praga. Je rovněž laureátem stejného ročníku mezinárodní rozhlasové soutěže. V květnu roku 2014 získal 1. cenu a titul laureáta v mezinárodní interpretační soutěži Pražského jara. V této souvislosti obdržel rovněž cenu Českého hudebního fondu za nejlepší provedení skladby soudobého českého autora, zkomponované zvláště pro tuto příležitost (Jiří Teml: Commedia pro fagot a klavír). Rád propaguje hudbu 20. století, zejména českých autorů. Od konce roku 2011 působí jako sólofagotista orchestru Národního divadla v Praze a od října roku 2015 působí jako odborný asistent na Hudební fakultě Akademie múzických umění v Praze.

  • Hobojistka Jana Bergmannová je absolventkou ZUŠ J. V. Stamice v Havlíčkově Brodě, Pražské konzervatoře a Akademie múzických umění v Praze. Při studiích se pravidelně účastní hobojových kurzů u prof. Ch. Wetzela a G. Guicharda. Je členkou orchestru PKF-Prague Philharmonia, v minulosti působila ve Filharmonii Hradec Králové a v Orchestru mladých Evropské Unie (EUYO). Vyučuje hru na hoboj a zobcovou flétnu v ZUŠ Ratibořická v Horních Počernicích v Praze. Díky Nadaci Českého hudebního fondu koncertuje s triem, či s klavíristkou po celé ČR pro kluby přátel hudby (KPH). Věnuje se také uvádění sólových hobojových skladeb 20. století.

    Jana je laureátkou národních i mezinárodních soutěží (1. cena v rakouském Payerbachu, 3. cena v italské Chieri, 2. cena z polské Wroclawi, 1. cena a absolutní vítěz ze soutěže konzervatoří, postup do semifinále jako jediný český účastník na Pražském Jaru a jiné).

  • mezi lety 2014 a 2019 studoval na Akademii múzických umění v Praze u Pavla Černého. Tomu předcházelo studium v letech 2009 - 2015 pod vedením předního českého varhaníka, Jana Hory, na varhanním oddělení Pražské konzervatoře, kde se zároveň věnoval hře na cembalo u Ivany Bažantové a hře na klavír u Jany Macharáčkové. Ve studiu hry na cembalo pokračuje i nadále na Akademii múzických umění v Praze ve třídě Moniky Knoblochové.

    V akademickém roce 2017 / 2018 své vzdělání obohatil studijním pobytem na prestižní Universität Mozarteum v Salcburku pod vedením prof. Hannfrieda Luckeho.

    Rozvíjí rovněž pedagogickou činnost v ZUŠ Mladá Boleslav.

    Úspěšně se zúčastnil již několika interpretačních soutěží (zejména Organum regium v Pardubicích a Bachův varhanní podzim v Brně). Své vzdělání doplňuje pravidelně na mistrovských kurzech u nás i v zahraničí (Německo, Francie, Nizozemí, Španělsko, Lichtenštejnsko) pod vedením předních odborníků (J. Tůma, M. Schmeding, P. Crivelaro, L. Lohmann, E. Wiersinga, T. Jellema, J. P. Griveau, S. Baier, K. Urbaniak).

    Je vyhledávaným spoluhráčem s pěvci, instrumentalisty, sbory i orchestry. Intenzivněji spolupracuje především s flétnistkou Evou Prchalovou a houslistkou Šárkou Petříkovou, s nimiž založil soubor NiTrio. Kromě koncertní činnosti v České republice vystoupil již i ve Francii, Španělsku, Německu, Itálii, Švédsku, Rakousku a v Polsku.

    Od roku 2016 působí jako varhaník a regenschori při Královské kolegiátní kapitule na pražském Vyšehradě, kde spoluzaložil a umělecky vede festival „Varhanní Vyšehrad“.

    www.ondrej-valenta.cz

Vstupné

dobrovolné

Program

Georg Muffat
(1653–1704)
Toccata decima (Orgel)
aus: Apparatus Musico Organisticus 1690
Wolfgang Amadeus Mozart
(1756–1791)
Divertimento KV 439 No. 1 (Trio)
Allegro–Menuetto–Adagio–Menuetto–Rondo:Allegro
J. I. Linek
(1725–1791)
Preambulum D dur und Fuga G dur (Orgel)
Johann Sebastian Bach
(1685–1750)
Konzert g moll BWV 1056 (Oboe, Orgel)
Largo–Allegro
G. Frescobaldi
(1583–1643)
Toccata ottava (Orgel)
aus: 1. Buch von Toccatas
G. P. Telemann
(1681–1756)
Sonata f moll TWV 41/f1 (Fagott, Orgel)
Andante–Vivace
J.Ibert
(1890–1962)
Fünf Stücke im Trio (Trio)
Allegro vivo–Andantino–Allegro assai–Andante–Allegro quasi marziale
B. Pasquini
(1637–1710)
Partite sopra La Folia (Orgel)
G. Donizetti
(1797–1848)
Concertino B dur – Andante sostenuto (Klarinette, Orgel)
P. Peuerl
(1575–1625)
Drei Tanzsätze (Trio+Orgel)
Dantz–Ballet–Courant
27. 9. 2020 v 17:00
Zpět na všechny koncerty