Mikulášský koncert

6. 12. 2019 v 18:30
Kostel svatého Štěpána
Hrušovany nad Jevišovkou

Účinkující

  • Houslista Roman Patočka patří mezi výjimečné osobnosti současné generace sólistů. Je vítězem a laureátem na soutěži Pražského jara, Leopolda Mozarta v Augsburku, Pablo de Sarasate v Pamploně, Václava Humla v Záhřebu, Flame v Paříži, Maxe Rostala v Berlíně a dalších. Roman Patočka vystupuje jako sólista s renomovanými orchestry v České republice i v zahraničí (Symfonický orchestr Bavorského rozhlasu, Hamburští symfonikové, Nagojská Filharmonie, Symfonický orchestr Navarra,ad.). Pod taktovkou Sira Charlese Mackerrase provedl Janáčkovo Putování dušičky se Státní filharmonií Brno a spolupracoval s Komorním orchestrem Berg na světové premiéře České rapsodie pro housle a orchestr Bohuslava Martinů. V roce 2015 debutoval s Českou filharmonií v houslovém koncertu Jana Hanuše.

    Roman Patočka je členem klavírního Eben tria a smyčcového Talichova kvarteta.

  • Kateřina Málková již během svých studií hry na varhany působila v německém Lübecku v Dómu či v St. Jakobikirche.

    Když v roce 2010 ukončila své magisterské studium na HAMU v rámci cyklu koncertů "Ti nejlepší" se Severočeskou filharmonií Teplice varhanním koncertem F. Poulenca, účinkovala již na Minifestivalu Kabeláče a Messiaena nebo na koncertech soudobé hudby katedry skladby. Dnes se věnuje sólové hře a vystoupila na festivalech jako jsou Mezinárodní hudební festival Eduarda Nápravníka, Podblanický podzim, Štětský varhanní podzim či Sukův hudební Štiřín. Na Slovensku hrála u příležitosti evropského varhanního festivalu v Kremnici. Kateřina Málková koncertovala v Německu, Lotyšsku a Litvě. Spolupracuje s mnohými českými orchestry včetně ČNSO Český národní symfonický orchestr, Severočeská filharmonie, orchestr Atlantis, Collegium magistrorum Mikulov, nebo Filharmonie Bohuslava Martinů. Důraz klade na interpretaci soudobých skladeb a komorní tvorbu. V roce 2019 vystoupila s orchestrem na koncertech ve Švýcarsku a připravuje pro rok 2020 mezinárodní hudební festival na jižní Moravě a Dolním Rakousku.

  • Violoncellista Jiří Bárta patří ke špičce violoncellistů své generace. Je uměleckým ředitelem a spoluzakladatelem Mezinárodního hudebního festivalu komorní hudby v Kutné Hoře. V rámci své rozsáhlé koncertní činnosti vystupuje ve spolupráci s předními interprety a orchestry ve významných koncertních síních a na festivalech po celé Evropě, v Americe, Japonsku a Austrálii. Je držitelem řady významných ocenění, mimo jiné například Hammer Rostropovich Award (Los Angeles 1991), Europäische Förderpreis für Musik (Drážďany 1991), cen měsíčníku Harmonie za nejlepší českou nahrávku klasické hudby (1995, 1999), Klassik Heute Empfehlung, Gramophone Editor’s Choice, Grammy Award London (za společnou nahrávku písňového repertoáru s Magdalénou Koženou) a mnoha dalších. Kromě Supraphonu Jiří Bárta natáčel i pro firmu Lotos, Deutsche Gramophon a v poslední době pro londýnský Hyperion. Jeho diskografie zahrnuje mj. Bachovy suity, Šostakovičovy koncerty, ale i Foerstrův koncert nebo Rubinsteinovy sonáty. Dvořákův Violoncellový koncert nahrál živě Bárta s Českou filharmonií řízenou Jiřím Bělohlávkem na koncertě ke 100. výročí Dvořákova úmrtí, koncert vysílal televizní kanál Arte Channel po celé Evropě.

Vstupné

dobrovolné

Program

F. X. Brixi
Preludium C du
J. S. Bach
Suita G dur BWV 1007 - Preludium
G. F. Händel
Sonata A dur HWV 372
Adagio-Allegro-Largo-Allegro
M. Bruch
Adagio „Kol Nidrei“
A. Schnittke
Suite im alten Stil – Pastorale
M. Ravel
Sonata pro housle a violoncello - Allegro
J. Massenet
Meditation „Thais“
F. Kreisler
Preludium a Allegro
A. Pärt
Spiegel im Spiegel
J. Rheinberger
Suita pro housle, violoncello a varhany op. 149 – Con moto
Zpět na všechny koncerty